State-of-the-art operatiezaal in Turnhout voor vaatheelkundige en neuro-interventionele ingrepen
Op 20 november zullen in AZ Turnhout voor de eerste keer ingrepen gebeuren in een nieuwe zogenaamde "hybride operatiezaal" op campus Sint-Elisabeth. Dat is een operatiezaal waar alle endovasculaire* ingrepen door de vaatchirurgen kunnen uitgevoerd worden.
De operatiezaal combineert uiterst nauwkeurige beeldvorming in de meest steriele omgeving. Iets wat tot op heden in AZ Turnhout niet mogelijk was. Ook de neuro-interventionele ingrepen (behandelen van bloedklonters in de hersenen) zullen vanaf begin december verhuizen van het cathlab naar de nieuwe hybride zaal.
Vaatchirurg Patrick Stabel licht toe : "Zeker bij ingrepen aan hele fijne bloedvaten zoals in de voeten, onderbenen of buik, is uiterst nauwkeurige beeldvorming van essentieel belang.
Tot voor kort werkten we in een gewone operatiezaal met een mobiel röntgentoestel. Voor de meer uitdagende vaatchirurgie was de kwaliteit van die beelden vaak niet voldoende, waardoor we de patiënt, soms in urgente omstandigheden, moesten overbrengen naar een ziekenhuis in Antwerpen of Leuven.
Vanaf nu is dat verleden tijd en kunnen we alle endovasculaire ingrepen uitvoeren in de hybride operatiezaal met de momenteel best beschikbare beeldkwaliteit en in de hoogste steriliteitsomgeving."
Met behulp van deze toptechnologische infrastructuur zullen de vaatchirurgen in staat zijn om patiënten nog beter en dicht bij huis te kunnen behandelen, vooral in de meer uitdagende vaatpathologie.
De vaatchirurgen zullen in de behandeling van patiënten met aneurysma van de aorta, diabetische bloedvatziekte, behandeling van bloedingen op moeilijk bereikbare plaatsen en in sommige kankerbehandelingen grenzen kunnen verleggen.
Naast de vaatchirurgen zullen ook de neuro-interventionele artsen de zaal binnenkort in gebruik nemen. Zij zullen er klonters uit de bloedvaten in de hersenen kunnen verwijderen. Iets wat tot nu toe soms in het cathlab gebeurt omwille van de aanwezigheid van gespecialiseerde beeldvorming of in andere verder gelegen ziekenhuizen.
Patiënten zullen dus ook voor dit soort ingrepen niet meer moeten vervoerd worden naar andere ziekenhuizen, waardoor tijdrovende transferts worden vermeden en de behandeling sneller kan gestart worden.
Deze nieuwste toestellen bieden naast de kwaliteit van de beelden, ook de softwareprogramma's voor pre-planning van een ingreep. Zo kunnen de chirurgen vooraf uiterst nauwkeurig anatomische posities en invalshoeken instellen. Dit alles resulteert in een belangrijke stralingsafname voor de patiënt én het personeel, een terecht aandachtspunt in de moderne behandelingen.
Dr. Stabel besluit: "Wij zijn opgetogen en trots dat deze technologie in Turnhout ter beschikking kan worden gesteld aan de Kempische vaatpatiënt !"
*Bij een endovasculaire behandeling wordt een ader of slagader niet vrijgelegd, maar behandelen we het probleem van het bloedvat door de ader of slagader aan te prikken. Het gaat over 'kijkingrepen' op de bloedvaten via punctie : bij voorbeeld ballondilatatie en stents of endoprothesen.